Najzdrowsze gatunki herbat

Lipiec 1, 2017
By

herbaty

Lecznicze właściwości wyjątkowej herbaty znane są już od tysięcy lat, ponieważ odpowiednio dobrany i zaparzony gatunek herbaty może uporać się z wieloma bardzo nieprzyjemnymi dolegliwościami. Jeszcze do niedawna najpopularniejsza była czarna herbata, jednak powoli zaczyna ustępować miejsca innym gatunkom, a mianowicie zielonej, czerwonej oraz białej. Czym jednak charakteryzują się wspomniane gatunki herbat?

Herbata zielona

To prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia i urody antyoksydantów, które walcząc z wolnymi rodnikami, opóźniają proces starzenia się organizmu. Regularne picie tej herbaty pomaga zapobiec pojawieniu się pierwszych zmarszczek, a liczne witaminy i minerały znajdujące się w zielonej herbacie pomagają wyregulować ciśnienie oraz zapobiegają tworzeniu się kamieni nerkowych.

Czerwona herbata

Polecana jest przede wszystkim osobom, które chciałyby zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ponieważ poprawia trawienie oraz podkręca metabolizm, usuwając z organizmu toksyny oraz zbędne produkty przemiany materii.

Biała herbata

Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, dlatego też nie ma się co dziwić, iż nazywana jest eliksirem młodości. Zarówno witamina C, jak i liczne polifenole walczą z wolnymi rodnikami, opóźniając tym samym proces starzenia się organizmu.

Tags: ,

Comments are closed.

Archives