Jak produkowana jest herbata rooibos?

Lipiec 15, 2017
By

Rooibos to krzew, który rośnie w Południowej Afryce, a jego liście przetwarzane są w podobny sposób jak liście herbaty. Rooibos charakteryzuje dosyć słodki i łagodny smak, jednak najistotniejsze w tej herbacie jest to, iż wykazuje ona szereg cennych dla zdrowia właściwości leczniczych. W jaki jednak sposób powstaje rooibos i jak należy zaparzać tę herbatę?

Proces produkcji herbaty rooibos

Wyjątkowe herbaty rooibos podobnie jak zwykła herbata poddawane są zazwyczaj procesowi fermentacji, dlatego też zwilżone listki zostają usypane na kilkunastocentymetrowe kupki, pozostawiając je na kilka dni w ciepłym miejscu. W ciągu tych kilku dni herbata zmienia kolor na czerwono-brązowy a liście następnie suszone są na słońcu tak długo, aż utracą około 90% wilgotności.

Proces parzenia rooibos

W celu przygotowania herbaty 1 czubatą łyżkę suszu należy zalać wrzącą wodą, zaparzając herbatę przez około 4-5 minut. Po tym czasie herbatę należy przecedzić i nadaje się już do wypicia. Liście najlepiej zaparzać przy użyciu specjalnego filtra takiego, który służy do przygotowywania kawy, ponieważ drobno pokruszone liście przechodzą niestety przez sitko do naparu, pogarszając tym samym smak herbaty, która staje się gorzka.

Tags: ,

Comments are closed.